Idejni projekt 2 – Dom kulture Podkraj

Koncept

Pritlični betonski del objekta je pomaknjen v severozahodni del parcele, zato da zavzame čim manj odprtega prostora. Na vkopani strani, kjer se stavba stika s terenom so garderobe in servisni prostori, na drugi strani, ki se odpira proti športnim igriščem in okoliškim gozdovom sta dvorana in vhodna avla, na severovzhodni krajši stranici pa se nahajata glavni vhod za zunanje obiskovalce in vhod za dostavo. Nad pritličjem sta dve manjši hiški, ki sta iz vseh štirih strani obsijani s soncem. Oblika in velikost sta izpeljani iz vzorca okoliške zazidave, medtem ko izbira materiala (lesa) subtilno izstopa iz okolice in naznanja neko lokalno pomembnejšo točko.

V prvem volumnu se nahaja zgornji del (dve etaži visoke) dvorane, v drugem so pisarne in sejna soba, v medprostoru pa leži terasa, ki je namenjena pisarniškim delavcem za sprostitev, uživanju v soncu in razgledom na športni del območja.

Ureditev zunanjega prostora je razdeljena na štiri pasove, ki so postavljeni vzporedno s cesto. Prvi del, tik ob cesti, zajema dve ločeni parkirni površini s pripadajočim parkirnim mestom za gibalno ovirane osebe. V notranjosti sledi zeleni obroč s pretežno nizkim rastjem, ki ločuje površine namenjene prometu od površin namenjenih športnim aktivnostim. Naslednji pas je tlakovan z betonskimi tlakovci različnih dimenzij, zajema predprostor objekta, teraso in zunanji zbirni prostor. Zadnji del ob gozdu pa vključuje 40 krat 20 metrov veliko osvetljeno športno igrišče iz tartana s pripadajočo tribuno, otroškim igriščem na pesku in možnostjo uporabe kot parkirne površine v času večjih prireditev.

Pin It on Pinterest