Idejni projekt 1 – Dom kulture Podkraj

Koncept arhitekturne zasnove

Z volumnom objekta smo želeli ustvariti introvertiran prostor za zunanje (igralne/večnamenske) površine, ki pa so vseeno vidne z vseh strani objekta. S tem ustvarimo povezljivost programov.

Z izbrano obliko in premišljeno lokacijo objekta ter pravilno povezavo z zunanjimi površinami poskrbimo, da je objekt v čim večji meri osvetljen z naravno svetlobo. Prostori objekta so posledično kvalitetnejši in prijetnejši za delo, druženje in organiziranje prireditev.

Objekt je povezan z okolico, ki je v našem primeru zelo specifična, saj se teren postopoma dviguje. Predviden objekt je vkopan v hrib, ki meji na okoliške parcele, s tem pa je dostopen z višjega nivoja – nivoja ceste po ozelenjeni strehi, ki se višinsko steka z okoliškim hribovitim delom. Na tak način objekt postane del vzpetine.

Ker je objekt umeščen v okolje, kjer se nahajajo stanovanjske hiše, je pomembno, da s pravilnim oblikovanjem preprečimo širjenje hrupa, ki bi nastal v primeru prireditev. Slednje dosežemo z izbranim volumnom, višinsko razliko, vkopanostjo objekta in pravilno postavitvijo na parcelo.

 

Koncept krajinske arhitekture

Ureditev zunanjega prostora je kombinacija zelenih, peščenih in betonskih površin. Tlakovane površine so izdelane iz betonskih plošč, ki peljejo mimo objekta do vhoda ter do igrišča izdelanega iz tartana. Pri glavnem vhodu v objekt je pot nekoliko razširjena. Manjše rokometno igrišče, ki je v primeru večjih prireditev parkirišče, se povezuje s parkirnim prostorom s travnato rešetko. Parkirišče in dovozna pot sta peščena. Priskrbljen je tudi prostor za parkiranje koles. Otroško igrišče z nekaj igrali je postavljeno na peščeno površino ob zelen pas zasaditve.

Na travnati površini so postavljene klopi, prav tako na obeh straneh igrišča. Ti sta nekoliko daljši in služita tudi kot prepreka za žogo. Zelena linija zasaditve med parkiriščem in igriščem služi kot bariera in senca. Zasaditve, ki so na območju, imajo vlogo sence, orientacije gibanja in preprečevanje pogledov ter hrupa na sosednje parcele. Posajeni so gabri, ki se jih vzdržuje v srednje visoke grmovnice ter črne jelše, ki zrastejo tudi do 20 m visoko. Vse linije v območju so skladne z linijami objekta.

Pin It on Pinterest